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NC DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES 

DIVISION OF CHILD DEVELOPMENT AND EARLY EDUCATION 

 

NORTH CAROLINA CHILD CARE COMMISSION  

Request for Declaratory Ruling Meeting 

Monday, April 17, 2017 

DCDEE, Room 130 

820 South Boylan Avenue 

Raleigh, NC 27603 

 

Commission Members Present via Conference Call       

Glenda Weinert, Chairperson Amelie Schoel  

Zac Everhart, Vice Chairperson Linda Vandevender  

Elliott Blades    William Walton, III  

Lisa Humphreys     

Charles F. McDowell III    

          

Commission Members Absent      

Jonathan Brownlee, Sr.,  Kay Lowrance 

Melanie Gayle   Laurie Morin  

Elizabeth Gilleland   Donnette Thomas 

Brooke King  

  

Division of Child Development & Early Education Staff Present 

Janice Fain, Administration/Policy 

Rachel Kaplan, Administration/Policy  

Heather Laffler, Administration/Policy 

 

Attorney General’s Office Staff  

Bethany Burgon, Commission Attorney 

Alexi Gruber, DCDEE Attorney 

    

Public 

Linda Piper   

 

This purpose of this meeting is for the NC Child Care Commission to vote on a request for a 

Declaratory Ruling received from Crème de la Crème, Inc. concerning Rules 10A NCAC 09 .0510 

Activity Areas: Preschool Children Two Years and Older and 10A NCAC 09 .1401 Indoor Space.   

 

10A NCAC 09 .0510 Activity Areas: Preschool Children Two Years and Older 

Crème de la Crème, Inc. requests that the Commission grant a Declaratory Ruling, clarifying that 

Crème de la Crème, Inc.’s model is appropriate under 10A NCAC 09 .0510. N.C.G.S. § 110-

91(12) states that “each facility shall have developmentally appropriate activities and play 

materials.” However, 10A NCAC 09 .0510(4)(a) states that a facility “…shall have at least four 

activity areas available in the space occupied by each group of children.” 
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If space is interpreted as each room, then Crème de la Crème, Inc.’s use of single-use rooms is 

prohibited under the rule but not the law from which the rule was taken.  

 

10A NCAC 09 .1401 Indoor Space 

This rule goes above and beyond the law, G.S. § 110-91(6), which states that “there shall be no 

less than 25 square feet of indoor space for each child for which a child care center is licensed, 

exclusive of closets, passageways, kitchens and bathrooms.” Rule .1401 includes “single-use 

rooms, including music rooms and gymnasiums”, which prohibits Crème de la Crème, Inc. from 

carrying out their single-use rooms model.  Crème de la Crème, Inc. is requesting that the 

Commission consider removing “single-use rooms,” “music rooms” and “gymnasiums” from the 

language of the rule.  

 

Welcome—Chairperson Glenda Weinert called the conference call meeting to order at 9:07 a.m. 

and thanked everyone for participating. Chairperson Weinert asked Ms. Rachel Kaplan to perform 

roll call, which she completed, establishing that there was a quorum of members present to 

complete official action.  

 

Chairperson Weinert asked Ms. Bethany Burgon to explain the Declaratory Ruling. 

 

Ms. Burgon stated that the Commission had previously denied Crème’s de la Crème, Inc.’s petition 

for rule-making because the Commission is currently reviewing all rules during the review of rules 

process and the rules that would need to be modified per this request are scheduled to be part of 

the public hearing that will be held on May 8th.  Crème de la Crème has requested a Declaratory 

Ruling. 

 

Ms. Burgon stated the purpose of today’s teleconference meeting is twofold: 1) to determine if the 

Commission has the authority to issue a Declaratory Ruling and 2) for the Commission to decide 

whether to grant the Declaratory Ruling, if it does have that authority. The immediate discussion 

today will only include whether to move forward with the Declaratory Ruling process; if the 

Commission determines that it does have the authority. If the Commission chooses to provide a 

Declaratory Ruling, the group will then have 45 days to determine the content of its ruling.  

 

Ms. Burgon stated that per her understanding, the Commission does have authority to issue a 

Declaratory Ruling in this matter. Ms. Burgon stated that, while Rule .0510 is currently in statutory 

review, and will be changing, she recommends proceeding with issuing the Declaratory Ruling. If 

Crème de la Crème believes they need a new Declaratory Ruling based on the changes made to 

Rule .0510, then they can request a new Declaratory Ruling after the rule has been changed. Ms. 

Burgon stated that the letter stating that the Commission is going to issue a Declaratory Ruling 

will be mailed by Friday, April 21.   

 

Chairperson Weinert stated that while Crème de la Crème specifically submitted this request, she 

thinks this clarification will be helpful for all providers. She also stated that she is in favor of 

issuing a letter granting the Declaratory Ruling.  Ms. Schoel asked when the Commission will 

decide the language of the ruling? Ms. Burgon stated that she will have a draft of the language 

available at the next Commission meeting, May 8, for the Commission to review and vote on.  
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Motion for Request for Declaratory Ruling  

 

Commission Action:  Mr. William Walton motioned to grant the   Declaratory 

Ruling; Ms. Linda Vandevender seconded the motion 

which passed unanimously.  

 

Chairperson Weinert asked Ms. Burgon to proceed with creating the letter by Friday notifying 

Crème’s de la Crème Inc. that a Declaratory Ruling will be made, and to have a draft of the 

suggested ruling language by the next Commission meeting on May 8. 

 

Chairperson Weinert asked Ms. Heather Laffler to include the discussion of the Declaratory Ruling 

on the agenda for the next Child Care Commission meeting on May 8, 2017.  

 

 

The meeting adjourned at 9:20 a.m. 

 

 

 

 


